Yükleniyor...
Restoratif diş tedavileri günümüzde diş hastalıklarının önlenmesine yönelik çalışmalar ile birlikte büyük önem kazanmaktadır. Restoratif diş tedavisi sert diş dokularının bakteri kaynaklı, bakteri olmaksızın tüm sorunlarını ve estetik şikayetlerini tedavi ve takibini sağlayan uzmanlık alanıdır.
Diş Dolgusu Nedir?
Diş Dolgu tedavisi, çürük olan, kırılmış yahut çatlak olan dişlere yapılan en iyi tedavi yöntemidir. Çürümüş dişlerin işlevlerini yerine getirmesi amacı ile farklı işlemler ve materyallerle diş restore edilmektedir. Geçmiş tarihten günümüze sıklıkla kullanılan tedavi yöntemidir. Beklemeye gerek kalmadan, vakit kaybetmeden yapılan bu tedavi, dişi tamamen yitirmenin önüne geçer.
Diş Dolgusu Kimlere Yapılır?
Diş Dolgusu Edirne'de aşağıda belirtilen tüm hastalara uygulanmaktadır.* Dişte meydana gelmiş çürüklerde* Kırık bulunan dişlerde* Çatlak diş onarım tedavisinde sıklıkla dolgu yapımı uygulanmaktadır.
Restoratif Diş Tedavisi( DOLGU)
Restoratif diş tedavisi sırasında hastanın şikayetleri mevcut çürük, aşınmış, hassas, renklenmiş, aralıklı ve kırık dişlerin fonksiyonlarını yerine getirilmesi bu alanın amaçlarıdır. Dolgu diş çürüklerinin temizlenmesi ve oluşan boşluğun yapay bir dolgu malzemesi ile doldurulmasıdır. Dolgu çeşitleri,Kompozit DolguSilikondioksit parçaları içeren plastik bir karışımdır. Çeşitli renk seçenekleri ile dişte fark edilmez estetik veya beyaz dolgu olarak adlandırılır. Önceleri sadece ön dişlerde kullanılan bu yöntem zamanla arka dişlerde de kullanılmaya başlamıştır.
Özel bir bağlayıcı ile sertleştirilerek cilası da aynı seans içinde yapılır.Porselen DolguPorselen dolgu da hazırlanan kaviteden ölçü alınarak laboratuvara gönderilir hasta diğer seansta geldiğinde cilalanmış olan porselen kaviteye yerleştirilir.Amalgam DolguAmalgam dolgu gümüş, bakır kalay karışımından %40 oranında civa ile karıştırılması ile ortaya çıkar.
Çürükten temizlenen oyuk amalgam dolgu ile doldurulduktan sonra saat o tarafın kullanılmaması sağlanır. İyice sertleştikten sonra saat sonunda cilalanır. Günümüzde kullanılan dolgu maddelerinin çoğu dişe tutunur bu nedenle hekimler tutucu önlemler alır özel tutucu oyukların hazırlanması ile sağlanır.Dolgu yapılırken ana kural oyuğun iyi hazırlanmasıdır. Dişe yapılan dolgu ile çürümeden önceki doğal hali verilir.
Dolgu maddesi seçerken hekimler arka dişlerin çiğneme basıncına dayanıklı olması ön dişlerde estetik durmasını göze alırlar. Diş çürüklerinin tedavi edilmesi amacı ile kullanılmış amalgam dolgular estetik açıdan bir çözüm sunmadığı için porselen yada kompozit dolgular tercih edilmektedir.