Yükleniyor...


Ortodontik Tedavi

Ortodonti dişlerin çapraşıklığı ve uyumsuz çene ilişkilerini düzenleyen ve tedavi eden diş hekimliği uzmanlık dalıdır.  Ortodonti tedavisi süt dişleri döneminde başlayarak, bu dönemde görülen parmak emme, dudak yeme gibi alışkanlıklara bağlı olarak ortaya çıkan sorunlar ortadan kaldırılır. Ortodonti tedavisi ile çenedeki iskeletsel kalıcı bir bozukluk meydana gelmesi engellenmektedir. Karışık dişlenme dönemi de ortodontinin en önemli zamanlarındandır. Bu dönemde hem süt dişleri hem de kalıcı dişler ağızda bulunmaktadır. Çocuk yaşta süt dişlerinin erken kaybedilmesi bununla birlikte alttan gelen sürekli dişe rehberlik edememesi çenedeki yer darlıkları ve uyumsuzlukları ortaya çıkar. Ortodonti tedavisi bununla ilgilenir. Bu dönemde çene gelişimleri devam etmektedir. Alt ve üst çene gelişiminin uyumlu olarak meydana gelmemesi sonucunda ortaya çıkan uyumsuzluklar da  ortodonti tedavisinin kapsamındadır. Kalıcı dişler döneminde ortodonti tedavisi diş dizilimlerindeki bozuklukların düzeltilmesi ile ilgilenir.

Ortodonti tedavisi öncesinde ağızdaki bütün tedaviler bitirilmelidir. Sabit ortodonti tedavisi veya hareketli ortodonti tedavisi sırasında ağız hijyenine dikkat edilmelidir. Hasta hareketli ortodonti kullanılıyorsa, öğünlerden sonra apareyini çıkartıp dişlerini fırçalamalıdır. Ortodonti apareyinin hijyenine de yeteri kadar özen gösterilmelidir.

Sabit ortodonti tedavisinde kullanılan braketler yemek artıklarının birikmesi için oldukça müsait bölgelerdir. Bu nedenle, öğünlerden sonra ortodontiye özel diş fırçaları kullanılarak, braketler ve teller arasındaki yemek artıkları dikkatle temizlenmelidir. Hasta ağız hijyenine dikkat etmezse, ortodonti tedavisi sürecinde çürüklerin ve dişeti problemlerinin oluşması kaçınılmazdır.

Ortodonti tedavisi diğer diş tedavilerine göre uzun süren bir tedavidir ve düzenli aylık kontrolleri söz konusudur. Bu nedenle kişinin mental ve ruhsal ortodonti tedavisi için istekli olması ve randevularını aksatmaması gerekir. Herhangi bir şekilde ortodonti apareyinde kırılma, kopma veya çıkma meydana geldiğinde, tedavi tamamen olumsuz olarak etkilenebileceği için, zaman kaybetmeden ortodonti doktorunba başvurmak gerekir.

Ortodonti tedavisi sonunda dişler geri eski haline döner mi? Nasıl korumak gerekir?
Ortodonti tedavisinde pekiştirme tedavisi en az tedavi kadar önemlidir. Ortodonti tedavisi gören hastaların en çok yanıldığı nokta hareketli veya sabit tedavinin sonunda dişlerin pekiştirilme yapılmaz ise konumlarının korunmayacağıdır. Dişlerin aldığı pozisyonu koruyabilmek için pekiştirme tedavisine mutlaka uyulmalıdır.

Hızlı iletişim
İletişim Formu
Hızlı iletişim