Yükleniyor...
Gülüş tasarımı insanın kendisini her türlü açıdan daha iyi hissetmesini daha sağlıklı daha güçlü hissetmesini sağlayan son yıllarda daha çok ön plana çıkan bir olgudur. Gülümseme eylemi; sosyal iletişiminizi etkileyen çok güçlü bir faktördür. Estetik bir gülüş daha özgüvenli, güçlü iletişim kurmanızı sağlar. İletişim kurduğumuz kişilerde dikkat ettiğimiz birinci unsurun gözler, ikinci unsurun da gülüş olduğu yapılan araştırmalarda ispatlanmıştır. Son yıllarda hastaların artan estetik beklentisiyle birlikte gülüş tasarımı çalışmaları yaygınlaşmaktadır.
Gülüş tasarımı nasıl yapılır? Hastaların hekimden gülüş tasarımı konusunda beklentileri neler olmalıdır?
Gülüş tasarımı ; ilk öncelikle hasta ve hekim arasındaki iletişim ile başlar. İstenilen gülüşü diş hekimliğinde pek çok farklı yöntemle edinebiliriz. Bunlara örnek olarak zirkonyum dişler, lamine veneerler, estetik kompozit dolgular, bonding veya beyazlatma seçenekleri verilebilir. Gülüş tasarımında hastanın beklentisini anlamak en önemli detaydır. İşlem öncesinde detaylı bir analiz yapılması gerekir. Estetik bir gülüş için; dişler ve dişlerle bütünlük oluşturan çevre dokular hep birlikte ele alınmalıdır. Hastanın yüz şekli, yaşı, cinsiyeti, diş eti seviyesi, dudak mesafesi , kapanış ilişkileri gülüş tasarımımızı etkiler. İdeal estetiği yakalamak için ilk olarak diş etinin sağlıklı olması gerekir. Yapılan tedaviler ne kadar mükemmel olursa olsun, iltihaplı, kanamalı diş eti varlığında yapılan dişlerin göze estetik görünmesi maalesef mümkün değildir. Gerekli düzenlemelerden sonra dişlerin tasarımına geçilir.
Gülüş tasarımında başlangıç kadar sonuç da önemlidir. Hekim vadettiği tasarımı işlem öncesi hastaya nasıl aktarır ?
Gülüş tasarımı dizayn edilirken, dişlerin son halini taklit eden provalar bilgisayar ortamında yapılır. Prova aşamasında ağızda yeni gülüş dizaynı ortaya çıkmış olur. Laboratuvar ortamında hazırlanan bu ön çalışma işlemleri son dönemde daha da ünlü olup dijital diş hekimliği hem hasta hem de hekim açısından büyük bir adım olmuştur. Çalışma ağıza yerleştirdikten sonra hekim ve hasta ile birlikte değerlendirilir. Hastanın beklentileri çerçevesinde istenen son düzenlemeler yapıldıktan sonra laboratuvarda dişlerin son hali hazırlanır. Bu işlem sonrasında dişlerin bitim hali geldiğinde hasta bir sürprizle karşılaşmayıp istediği gülüşe de sahip olur.