Yükleniyor...
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi ; Diş çekimleri, gömülü diş operasyonları, 20 yaş diş çekimleri, çene ve çevre dokulardaki apse ve kistlerin tanı ve tedavisi, ortodontik tedavi öncesi gerekli düzenlemeler, protez tedavisi öncesi dokuların düzenlenmesi, implant cerrahisi, kırık tedavisi, eklem rahatsızlıkları ile ilgili teşhis ve tedavi, kök ucu rezeksiyonu (apikal rezeksiyon), greft operasyonları gibi kavramlar cerrahi bölümü kapsamındadır.
20 Yaş Dişleri
20 Yaş Dişleri, çenenin her iki tarafının en sonundaki üçüncü büyük azı dişleridir. Ağızda çıkan en son dişlerdir ve genellikle 16 ila 20 yaş arasında çıkar.Zaman içerisinde değişim gösteren beslenme alışkanlıklarımızla çene kemikleri küçülmeye başlamış ve 20’lik dişler kemikte gömülü kalmıştır.
20 yaş dişleri hiç ağrı yaratmayacağı gibi gömülü 20’lik dişler diğer dişlerde sıkışma ve ağrı hissi oluşturabilir ve enfeksiyon oluşturma riski taşır. Enfekte bir 20 yaş dişi boğazda, kulakta, ense ve baş bölgesinde ağrıya ve ağız açıklığında kısıtlanmaya sebep olabilir. Bu durumların oluşmasını önlemek için altı ayda bir rutin kontrollere gelinmelidir ve var olan problem büyümeden halledilmelidir.
20 yaş dişinin çekilmesinin gerekli olduğu durumlar:
Çürük: 20‘lik dişler konum olarak çok arka bir bölgede yer alırlar ve ulaşması zor olan bir bölge olduğu için bu dişlerin bakımını ve temizliğini sağlamak çok güçtür. 20’lik diş, çıkarken diş etini aralar ve bazen çıkmadan tekrar diş etinin içerisine gömülür. Bu gibi durumlarda diş etinin açılan kısmına tükürük, bakteri ve yiyecek parçaları sıkıştığı için diş çıkmadan çürümeye başlayabilir ya da çıktıktan sonra direkt çürüyebilir. Tedavisi ve bakımı zor olan 20’lik dişler için çekim daha faydalı bir tedavi seçeneğidir.
Komşu dişte çürük riski: 20 yaş dişleri yarı gömük olduklarında veya yatık bir şekilde sürdüklerinde gıda birikimi sebebiyle komşusu olduğu büyük azı dişinde de çürüğe sebep olabilmektedir. Sağlıklı olan büyük azı dişlerinde çürüme riski olduğunda 20’lik dişlerin çekimi endikedir.
Perikoronitis (diş eti ve yumuşak dokuların iltihabı): Yarı gömülü durumda olan 20’lik dişlerde, gömük olan kısımla üzerini örten diş eti dokusunun arasında mikroorganizma birikmeye bağlı olarak enflamasyon oluşmaktadır. Bu enflamasyona bağlı olarak şişlik, ağızda kötü tat ve koku, ağrı, kızarıklık ve ağız açıklığında kısıtlılık, lenf bezlerinde şişlik ve ateş gibi semptomlar görülebilir.Yarı gömülü 20’lik dişin üstündeki diş eti cerrahi olarak temizlenip yarı gömülü diş ağız içinde tam olarak sürdürülebilir ancak sürekli tekrarlayan iltihabi durumlar için asıl tedavi dişin çekilmesidir.
Dişlerde çapraşıklık: Yatık pozisyondaki 20’lik dişler sürmeye çalıştıklarında öndeki dişlere baskı uygular ve bu baskı ön dişler bölgesinde çapraşıklığa sebep olabilir.
Ağrı: Gömük ve yarı gömük durumdaki 20 yaş dişleri sürmeye çalışırken komşusu olduğu dişlere baskı uygular ve tüm çevre dişlere yayılan sıkışma ve ağrı hissi oluşturur.
Kist Oluşması: 20’lik diş, gömülü durduğu için diş kisti oluşumunu tetiklemektedir. Diş kistleri ağız sağlığı açısından oldukça tehlikeli bir konudur. Çene genişlemesi, kemik yıkımı ve diğer dişlerin yerlerinde değişime sebep olan diş kistinin oluşmaması için 20’lik diş ve kist dokusu, kendisini çevreleyen epitelle beraber alınmalıdır.
Hiçbir ağrı veya şikayet olmasa da 20 yaş dişleri çekilmeli midir?
20 yaş dişinin büyümesi için yeterince yer yoksa, gömülü olarak kalmışsa, olması gereken pozisyonda değilse, ağrı, enfeksiyon veya diğer diş problemlerine yol açmışsa muhtemelen çekilmeleri gerekecektir. İşe yaramayan 20’lik dişleri ağızda tutmak sağlam dişlerinizin de kaybına yol açabilir. 20 yaş dişlerinin erken yaşlarda çekimi daha uygundur. İleri yaşlarda çene kemiği esnekliğini yitirdiği için çekim daha zor olabilmektedir. Çekim sonrası şişlik, ağrı gibi yakınmalar; nadiren dudakta uyuşukluk ve hissizlik olabilir. Genç yaşlarda, dişin kök gelişimi daha tamamlanmadığı için bu tür olumsuzlukların yaşanma olasılığı düşüktür.